Saturday, May 2, 2009

AnTArA "Elitis & Rebel"

Hello...Aloha...

How Are you...???Wah..wah!spekiNG ler pula. Mula-mula selamat menyambut hari pekerja kepada mereka yang bekerja.Bekerja adalah 1 ibadah yer! Study pun kira kerja jugak...1ly aku berjaya siapakan research aku aduh...terasa beban yang terlepas dari kepala setelah 4 bulan mengumpul bahan dan aku berjaya.



sorry ler pic blur ckit tapi still boleh nampak dan baca dengan jelas bbagi aku lah klu korang aku tak tahu.Klu korang tk nampak makna nyer mata korang tk sihat kena minum "carrot susu"(favourate aku) seminggu sekali tapi jangan terlalu kerap sebab nanti korang akan jadi rabun.Nanti sejarah berulang pula dimana askar Russia yang telah dirabunkan oleh tukang masak America ketika perang dunia dulu!
errmm...mari sini aku updatekan sikit pasal aku;
1. masih jobless
2. masih membatu depan internet untuk berym,melayan msg-msg di laman sosial aku(baru update pic baru),mencari kerja,aktif mendownload lagu-lagu baru(selalu kongsi lagu baru dengan suraya dengan man).

Aku akan menstruktur semula label kat blog aku yang mana:
1. my cinta akan digunakan untuk berkongsi benda yang aku suka jer.
2. my opinion untuk satu tajuk yang aku akan kupas sebaik mungkin.
3. tak der label makna nyer untuk kehidupan aku yang indah ini...walaupun jarang aku nak update blog aku.

Untuk entry tanpa label di bulan May ini aku memilih tajuk" antara elitis dan rebel"
korang tahu aper itu elitis...???rebel...???bukak kamus ler ingat aku cikgu ker walaupun aku pernah bermimpi untuk jadi cikgu (lecturer) tapi tak layak...jadi mimpi je lah.
Elitis merujuk kepada sifat atau perlakuan yang "elit"(agak elit pun dikira elitis). Dan aku bandingkan kedua - dua ini dari aspek penampilan,tatatusila,aktiviti dan pemikiran.
Oleh itu mari kita tgk dulu ciri-ciri mereka yang elitis... :

1.penampilan
i.sukakan pakaian yang berjenama antarabangsa atau exclusive brand dari departmental store
ii.berusaha mengupdatekan pengetahuan mengenai fesyen semasa
iii.meminati semburan minyak wangi antarabangsa walaupun klu aku pasar malam mak cik-mak cik dh mula tahu sebut "kenzo"seperti org elit.(1 kebanggaan bagi aku)
iv.memiliki aksesori lain...jam itu 1 kewajipan...rantai,bangle,cincin,wristband dan tali pinggang ini baru dinamakn aksesori.

2.tatatusila
i.sentiasa menjaga adap percakapan tidak sesekali bercakap memaki-hamun walaupun marah
ii.sentiasa menjaga cara duduk/diri tak kira lelaki/perempuan masih kekalkan sifat elitis
iii. memepunyai pengetahuan protocol dan tatatusila yang tinggi.
iv.mempunyai cara jalan atau atur langkah yang lebih tersusun

3.aktiviti
i.menyertai aktiviti berprofile tinggi seperti dinner yang mempunyai tema
ii.suka aktiviti kemasyarakatan yang bersifat in door
iii.mencintai aktiviti seni seperti teater inggeris dan gemar menonton filem yang penuh seni pendek kata yang mampu menganjak pemikiran.
iv.Menggemari jazz, pop ballads, dan soul r&B

4.pemikiran
i.mempunyai pemikiran yang agak liberal dan kekadang sekular pada agamanya sama anda dengan sedar atau tanpa sedar.
ii.sentiasa memandang remaja yang bercinta di gedung membeli-belah sebagai kurang sopan
iii.lebih gemar bercakap bahasa rojak.
iv.mempunyai nilai exclusive

Mari kite tinjau aper itu "rebel", merujuk kepada sesuatu revolusi didalam pemikiran dan memberi tindakbalas yang diluar jangkaan semua orang. golongan ini juga gemar memberontak atau protes mengenai sesuatu perkara dengan telus nyer. boleh dikompromi tapi sukar dimonopoli dan demokrasi melaui kaca mata mereka sesuatu yang lebih luas tidak terjangka seperti elitis.

rebel gemar akan...
1.jeans skinny and t- shirt(seangkatan nyer)
2.love indie band not indie music(aper tue indie music)
3.mementingkan jenama tetapi tidak peduli tentang originality
4.tatatusila yg dikawal namun akan hilang kawalan di tgh2 majlis
5.menggemari out door activity
6.suke menonton filem yang tk memerlukan mereka berfikir(betul filem itu 1 bentuk hiburan tapi filem itu mempunyai idealogi-aku dapat ilmu ni masa ge seminar media creative)
7.perkembangan fesyen ikut tapi terperangkap dalam imej yang diikut.
8.meminati ballads,pop,rock...bla..bla...genre music lain.
9.penguasaan english yg weak!!!(perlu baiki jadi lah rebel bertaraf international)
10.mempunyai aksesori tapi sama tak byk pilihan hanya 1 jer!
11.tidak mempunyai nilai exclusive yang tinggi.

Huhu..itu serba sikit yang aku pasal elitis dan rebel....jadi korang maner 1?elitis?rebel?aku plak?errmm...korang pun tahu aku mcmner!wakakka...
ok nanti jumper lageee....
adiosa(lamer tk guna word nie!rindu gler)




13 comments:

cousin_ko said...

huhuh...
cam aku jer elitis tue!!!

kak joyah said...

kak joyah in da house...
fuhh...kak joyah ngaku kak joyah nie rebel..lapun sesuai dgn kerja kak joyah!!!!

bukan fasha_sandha said...

hai...
elitis ker u..???i confirm ler elitis...ahak ahaks tapi tk murtad ok

bukan fasha_sandha said...

luper nk puji...cantik blog you skun knie wlpun same tapi unsur-unsur warna yang dimasukkan mengghairahkan i...
huhuhu
cantik i like

a.b geldofg said...

ko memang sorg yg hebat....

aku kagum....

julie said...

hmm...
julie ikut mase adertime rebel ader time elitis melampau!!!ahaks...ahaks...
a.b.geldofg aper yang hebat?aper yg ko kagum..??
julie tk paham lerr...

Anonymous said...

hebat ker???
ok ler.....
rebel sesuai nga ak....
tak ler hipokrit kan....
ckup ler yg kiter mampu..

padelkopak said...

sebenarnya kamu berbakat menjadi cikgu.gaya penulisan dan penerangan kamu ringkas tapi padat.teruskan niat murni kamu itu.ikhlas.dari cikgu ilmu hisab.

tengku_fir21 said...

to-> cousin_ko
ko mmg elitis semenjak dari kecil sampai skunk elitis ko tk pernah kurang wlpun sedikit!!!

to-> kak joyah
tak salah menjadi rebel...tk sume ciri2 tue tepat

to-> bukan fasha_sandha
cantik ker??? biase je!! warna jer tukar sikit2...elitis dan murtad satu yg berbeza

to-> a.b geldofg
aku hebat??? (tunduk tanpa kata2)

to-> julie
kita yg kawal itu semua..huhuhu
tk semsti nye tetap

to-> anonymous
no komen..ok ler tu mayb btul!!!maner tahu rebel tk hiprokrit...dan siapa cakap elitis itu hipokrit...tinggal tanda tanya.

to-> padelkopak
ouh...terharu dgr kata kamu tue!!!

baim_wong said...

ari nie tk kuar lunchh...
tapaw ler!!!
bagi aku elitis dan rebel hanya 1 personaliti yg blh dibentuk

puteri salju said...

bagi puteri elitis...namer pun puteri..huhuhu

ana maria said...

elitis btul u...

Rantong said...

Salam ziarah. Sekadar membuat hebahan. Mungkin ini dapat membantu orang-orang kita diwaktu gawat sekarang.

Rancangan "Who Wants To Be A MillionaireBlogger.Net" kini, ke udara di screen komputer anda. Sertai & daftar sekarang. Kemasukan adalah PERCUMA...