Monday, April 20, 2009

Bila Otak Aku Mengesan Benda Sama Tapi Orang Cakap Beza

Assalamualaikum w.b.t.

Sudah lama tidak menjengah mengemaskini blog yakni ruang melontar pemikiran kiri, kanan, depan dan belakang aku.
Mari sini orang kampung dengar cerita pasal...
1. aKu
Baru sahaja menggangur...masih mencari kerja yang sesuai selain memasang kabel maner tahu terdapat kerja kosong...ditempat saudara ada kerja kosong...???...kalau ader msg ler takpun email...ini ciri-ciri kerja yang aku idamkan dari aku sekolah rendah lage...tak tahu naper...
1. kerja yang menuntut aku travel (seangkatan dengan expatriate)
2. kerja yang memerlukan aku bertemu manusia bukan orang...
3. kerja yang memerlukan aku menghadiri seminar setiap bulan atau sekurang-kurangnyer 2 bulan sekali
dan aku amat teringin untuk bekerja di Wisma Putra dan Matrade...kenape??? aku dapat rasakan keserasian kalau bekerja kat sana mungkin sebab pemikiran business dan pengurusan antarabangsa yang aku belajar di universiti dulu.
Aku sempat berboarak dengan Man.,,dia sekali lagi meng"option"kan kalau aku tak dapat job yang serasi dengan aku dalam mase terdekat nie untuk sambung study sesungguh nyer aku telah pilih 4 bidang yang mampu memberi cabaran kepada aku
1. pemasaran media
2. media kreatif
3. business studies specialization in mnc and sme's
4. international affairs specialization in politics studies and diplomacy
aku pun bertanyakan pendapat dia..tapi malang dia tk komen sebab tak arif tentang bidang tu kata nyer...korang bagaimaner...??...komen ler...
2.Jualan murah di perAnti
Mula-mula aku dengar berita nie dari k-rul aku terkejut tapi tk beruk orang utan jer...!dia suruh aku turun nanti kalau ader election...tapi aku cakap kat dia aku tk nk panggil election tapi nak panggil sPr quater sale!!! Nape aku bagi name tu?... sebab mesti duit bertabur atas jalan lepas tu klu sebelum mengundi duit tu digantung-gantung...aku tak suke ler...korang semua idealogi kelas ketiga...oleh sebab tu aku berfikir berapa % duit aku membayar cukai pendapatan hilang...cukai perkhidmatan lage...banyak tue...ingat aku dapat free ker...???
3.satU MaLaysIa
Aper tue 1 Malaysia...??? Korang tahu ker...??? cuber story sikit kat aku aper yang korang faham 1 Malaysia....Ini idealogi baru ker..???...bukan takder per pun yang baru bagi aku ler..tapi tak tahu ler mereka di luar sana inilah konsep negara bangsa yang diperkenalkan dulu tapi dulu "rakyat Malaysian tolak cuma akademik dan orang yang sealiran dengan aku terima...kenapa golongan ini tolak? sebab mereka terikat dengan sejarah sempit eropah dan sebahagian negara asean yang telah berjaya membentuk negara bangsa iaitu Thailand, Indonesia namun demokrasi dan keterbukaan mereka memakan negara mereka dari dalam...lihat ler aper yang mereka alami kadar kemiskinan tinggi, kadar literasi yang rendah, kuasa dan politik yang tidak seimbang serta ekonomi yang tidak kondisif. Oleh itu kalau ingin membentuk sebuah negara bangsa antara langkah awal tolong gugurkan perkatan "bangsa" didalam setiap borang milik kerajaan.
4. TahnIah
Aku ingin ucapkan tahniah kepada Mieza dan Suraya...Mieza akan berhijrah dan menjadi seorang PTD yang berjaya dan berdisiplin lage inovatif manakala untuk Suraya kerana anda pasti akan luuls interview untuk menjadi seorang pendidik...aku suke cikgu tapi aku tak sesuai jadi cikgu dan ini namanyer sedar diri...haahah...bila aku nk dapat kerja nie....shauwal pun khabar cerita dari wartawan aku di shah alam dah dapat interview...
5. haPpy BirThdaY
Selamat menyambut ulang tahun kepada kawan-kawan yang tersayang:













Mieza...Nurul ihsan...
Farhan...Wanie...Nisah...

Zaff (sebut seperti Azizah Mahzan Sebut nama suaminya dalam Spa Q 2)

15 comments:

cousin_ko said...

kali nie aku kembali jadi No1...hahaha!!!
aku ajax dtg kl kerja dgn aku tk nk jaga model-model aku tue...
1 malaysia...
ader byk ker malaysia

kak joyah said...

kak joyah in da house...
adoi...adoi...menggangur ker???
kat tempat keja kak joyah ader 1 keja kosong "coffee boy" nak...??
confirm tk nk kn....hahahahaa!!!
confirm ke piliharaya lagee....nk kena ge kempen party kak joyah le plk...

bukan fasha_sandha said...

ohhh....
i pun nk join party kak joyah klu dia jad ge kempen election nant...
hhaaha...
happy bila tgk melodi sbb ramai peminat tak suke fasha...

ifahruzzaman said...

1.jgn terlalu memilih dalam keadaan seperti sekarang....

2.PM baru pun berkata sedemikian....khabarnya tidak mahu bertanding disana!

hmmmm..~

3.uit..dh mcm jawapan bakal2 cikgu yg pening aku tatapi tadi...haih!!!

4 dan 5: aku tumpang ucap sekali lah..

hehehe....

puteri salju said...

huhu...
puteri baru dpt interview last week...bkn ker penulis turut sama berada di syarikat western digital dari us pada khamis lepas...???
satu malaysia..puteri suke lagu satu suara

julie said...

sempat juga curi mase seblm nk kuar lunch nk baca blog u....
puteri jumpe u kt western digital..???
nie tk suke nie....!!!
julie sokong dkt borang kerajaan tulis bangsa dan ketetunan pastu jawapan sama cth..
julie melayu
kketurunan melayu
tk ke bodoh tulis benda sama 2 kali sedangkn mereka kata itu beza

baim_wong said...

marathon sebelum blk kerja...
tempat gua tk der kerja kosong lerr...
satu malaysia..mmg satu pun ader 2,3 mcm tesco...

budak botak said...

peranti atau penanti....
ahhhaha..aku konpius nie....

Anonymous said...

jgn memilih kerja..amik jer nanti dapat kerja lain blah lerrr

tengku_fir21 said...

kpd--> cousin_ko:
kerja company ko kena jaga model...aku dh ler encem melampau!!!!

kpd--> kak joyah:
coffey boy...??? takut lerr...ahahah

kpd--> bukan_fasha:
yer ke ramai tak suke fasha mesti u termasuk sekali...

kpd--> iffahruzzaman:
baek saya tk memilih ker...

kpd--> puteri salju:
yer ker..??tk perasaan ler...cuci bangunan

kpd--> julie:
sokong jer...

kpd--> baim_wong:
btul2 malaysia mmg satu tk tahu ler seblm nie ader buka cawangan kot..haahhaa

kpd--> budak botak:
same jer..sebut ler aper pun yg pasti menjadi kegilaan org politik...

kpd--> anoymous:
hmm...saya tk pilih ker tapi biar ler serasi...blh cm tu..???

maria cun meleleh... said...

huhuhu....
lelong..lelong...aku nk bukak parti baru ingt kak joyah jer ker nk campaign..aku nk bt party AVON...

padelkopak said...

anda mencari kerja kosong?cubalah mengisi borang spa.dapat kerja gomen.macam aku.kalau minat menjadi pendidik.masuk maktab.lepas tu.boleh mengajar.

apisz said...

=) sekadar senyuman

kawan maria said...

huhu...
peace...no war...
bila nk update...

a.b geldofg said...

hebat apa yg ko tulis :)