Saturday, June 27, 2009

Jumaat dan...

Aloha...hurmm...sudah seminggu berlalu dan sudah 1 minggu juga aku tidak mengemaskini laman sosial peribadi dan laman blog yang belum sampai setahun jagung ini.

Jumaat & sate
Kelmarin hari Jumaat yang agak padat dengan aktiviti temujanji bersama kawan-kawan. Pagi Jumaat dikejutkan dengan panggilan dari suraya tetapi aku tak jawab pun sebab aku ada dekat dapur menikmati sarapan pagi iaitu sate ayam...huhuhu sedap sesangat makan sate di waktu pagi hari.



Jumaat & Husna serta Kopitiam
Waktu petang pula aku diisi dengan aktiviti melayari alam maya bersama Husna di kopitiam. Sambil-sambil membaca entry yang di poskan oleh kawan-kawan di laman blog mereka dan berkongsi cerita terkini tentang kawan-kawan dan menjawab persoalan kehidupan yang berlegar di ruang kepala yang kecil tapi pada zahirnya tapi boleh sumbat macam-macam perkara. Arrghhh...sungguh nikmat petang itu dengan segelas "latte"



Errrmm...pada petang itu juga sempat lar aku dan Husna bercerita segala topik yang berkaitan dan langsung tidak ada kaitan bermula dengan Mawi yang lurus...(tak percaya tonton jangan tidur lagi, sungguh memalukan!, tapi kami jadi emosional dan aku sedikit prejudis bila cakap pasal "tabligh geng" serius aku cakap aku memang kurang selesa, i don't why but i've strong reason for that! walaupun cara aku cakap prejudis tapi ia relevan dengan keadaan.

Jumaat & Kewangan
Ini something yang aku suka berbual, cara-cara menguruskan kewangan anda, namun ini hanya untuk mereka yang bergelar student IPT sebab ia berjaya dipraktikkan oleh pelajar IPT. Kepada mereka yang akan mendaftar sebagai pelajar baru di IPT, tahniah dan nikmatilah kehidupan di kampus yang "giler...lah!" kepada mereka yang akan kembali ke kampus sebagai senior rancang kewangan anda dengan baik mungkin korang semua boleh pinjam idea aku menguruskan kewangan aku di campus dulu.
cara-caranya:
1. anda perlu tahu jumlah yang akan anda terima pada semester berkenaan. sebagai contoh anda terima RM 3250.00
2. tolak yuran pengajian dan penginapan anda sebanyak RM 1000.00 (yuran universiti aku cuma RM1000.00 paling mahal ler tu!)
3. kita ada baki sebanyak Rm2250.00 di dalam akaun.
4. aku tetapkan perbelanjaan makan,pakai dan buku adalah RM1250.00
5. pada setiap semester aku keluarkan RM1000.00 dan disimpan di akaun lain atau sebagai pelaburan (tolong jangan labur duit korang dalam skim MLM ataupun menjadi ejen jualan kalau anda tidak ada masa melakukan semua itu)...aku decide RM1000.00 itu dijadikan pelaburan sebagai punca pendapatan pasif tanpa perlu aku bekerja. aku simpan dan labur duit itu dalam fixed deposit account...pernah dengar? mestilah pernahkan...tetapi aku nasihatkan korang pilih yang islamic sebab nanti zakat telah ditolak serta-merta dari pulangan pelaburan terbabit kalau korang pilih yang konvensional korang kena "bersihkan" sendiri duit korang. fixed deposit akaun ini mempunyai tempoh matang selama 3 bulan, 6 bulan dan 1 tahun. (bergantung pada bank) namun aku cadangkan pilihlah 3 bulan sebab nanti nak raya, korang nak shopping lagikan nak pergi holiday lagi. aku boleh hidup dengan duit ptptn pada cuti semester nak melancong dan shopping sikit-sikit tak der hal lah...

selamat mencuba...rujuklah bank anda untuk keterangan lanjut.

p/s:
-->suraya aku dah cuba carikan account exect tapi tak der yang berkenaan...sorry, jadi aku tutup kauter agensi pekerjaan
-->husna jangan lupe beli ole-ole untuk aku dari terengganu kalau boleh key-chain aku kan pengumpul key-chain tegar!!!
-->syuk sudah sampai munich dengan selamat...
-->jasman dah balik dari outstation ker...?
-->ilah, anith, naza, dan shah selamat berkursus pada nextweek dan bekerja selepas abis kursus...(tk der cuti ker)
-->ayien selamat datang ke dunia selepas study...


13 comments:

kak joyah said...

kak joyah in da house...
1st gitu kn..
alalala sedap nyer sate!!!
fixed deposit cadangan baik tue...

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

tetiba ko umpama membuka mata aku nie.thanks bro.

iyllienaz said...

cara menggunakan wang yg bjak..=)

Abir Abhar said...

thanks singgah ye!

baim_wong said...

fixed deposit account...great idea
mase study dulu aku guna sistem sampul...
every sampul ader tujuan dan bajet tersendiri tapi jana income lar

julie said...

errmm...
klu i nk cube simpan duit kt fixed deposit account blh tk?
klu mkn sate dgn latte sedap tk?

zetty said...

salam perkenalan...bgus tol cdangan tue..urmm..wat pelaburan...x perpikir plak...selalu simpan sendiri jerr kn...
be my follower ok...peace...

bukan fasha_sandha said...

jadi perunding kewangan ler plak!
adakah itu kejer baru you...?

AMIREZKA said...

HEHEHE.. tengku sila amik award di page ami.. ngee tahniahh huahua

tengku_fir21 said...

kak joyah-->
iyer mkn sate...
investment mmg ler baik!wakaka

mohd fakhrurazi jamaludia-->
same-sama

iyllinaz-->
sama-sama kita manfaatkn

abir abhar-->
sama-sama.thanks singgah...?

baim_wong-->
sistem sampul pun ok gk

julie-->
cuba ler singgah ker bank anda.

zetty-->
errmmm...pilihan di tangan kita janji ader saving

bukan fasha_sandha-->
i bkn perunding kewangan tapi ader gk teringin nk jadi..wakakaka

amirezka-->
ami bagi award...thank q

kuchairies said...

duit PT dulu pernah guna utk wat installment scooter! Hehehe..

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...
This comment has been removed by the author.
Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

sate tu buat breakfast keh?? baik derma ngan mereka yang amat memerlukan seperti saya ni haha