Thursday, July 23, 2009

Bila Bumi Bicara Bersama Bulan




Hemo..hemo...
Apa khabar semua?
Bagaimana meniti perjalanan hidup pada hari ini?
Diharap semuanya ok.

Hahaha...mesti yang ramai tertanya apakah yang ingin aku perkatakan bagi post kali ini. Dalam keghairahan kita menikmati gerhana matahari. Al-kisahnya bermula begini.

k-rul sms:
ko free mlm nie? jom teman aku kuar jap!bosan ler, ko siap aku dtg pick-up nanti.

aku pun reply:
ok!


Dalam 15 minit aku tengah siap-siap, k-rul sudah bunyikan hon kereta dia.

Setelah menyusuri lebuhraya dalam 15 minit kami pun sampai tempat di tuju.

k-rul : weih...ko tunggu sini, aku nak pergi beli makan ler..lapar pula.
aku : woi...ko nak tinggal aku sesorang kat sini?
k-rul : ko takut ker?
aku : ehh...mana ader takut! aku cool ler beb!

Bengong betul mamat ni, ader ke nak tinggal aku lepak kat tepi highway sesorang! dah ler aper pun tak der yang ader petak letak kereta yang kosong...kosong dan kosong. Adalah pokok, dan bulan...jadi aku telah bermonolog seorang diri semasa menuggu k-rul membawa stok makanan untuk kami menikmati di bawah bulan.
Aku pun membayangkan aku menjadi bumi sebab aku ada kat bumi

Bumi : Bulan...ko sunyi tak dekat atas sana?
Bulan: Sunyi sesangat yang amat sangat.
Bumi : Tapi bintang kan ada teman ko?
Bulan: Memang ler, tapi aku dan bintang berbeza...jadi kami tak rapat
Bumi : Ohh..yer ker, mesti susahkan hidup sorang-sorang kan?
Bulan: Memang susah tapi itu tak bermakna kita tak mampu hidup seorang diri kan?
Bumi : Errrmmm...betul tapi aku rasa kat bulan lebih damai dari bumi.
Bulan: Memang pun tapi ko kena ingat kat bila kat bulan ko tak kan nampak warna.
Bumi : Warna?
Bulan: Yer warna...kalau ko lukis bulan ko warnakan bulan kan?
Bumi : Errmm...aku letak warna putih ataupun kuning.
Bulan: Bulan senyum.
Bumi : Cantik bila ko senyum, tapi kenapa ko senyum?
Bulan: Aku hanya boleh dikagumi dan dipuja tapi aku tak punya ape-ape.
Bumi : Tapi manusia tetap suke ko
Bulan: Tapi hanya sementara jer...
Bumi : Naper ko cakap macam tu?
Bulan: Aku cantik dari jauh tapi buruk bila dekat,aku bercahaya dari jauh tapi gelap dari dekat.
Bumi : Terdiam dan terfikir...

Kuasa telepati aku terputus apabila ada orang menepuk bahu aku. Weih mengelamun ker? Aku cakap pada k-rul mana ada.
Ini aku bawa stok makan malam 1 set cheese buns, 2 mexico buns, 2 paket keropok perisa ketam beserta 2 mineral water dan air kelapa jelly.
Kenapa sikit sangat beli? Ehh..budak nie, aku cepuk baru tahu! Tak baik ko cepuk aku tuhan marah tau...sengal ler ko! balas k-rul.

"Nah..ini untuk ko..."
"Wah..wah..terharu tahap dewa! mana ko dapat nie?"
"Aku "curi" kat kedai."
"Nasib baik polis tak tangkap ko..k-rul thanks ya!!!"
"Thanks je...???"
"Cukup le! tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima, bukan aku kata tau..."
"Erm...aku ada something nak minta tolong ko...boleh tak?"
"Cakap ler...kalau aku mampu, aku tolong sambil menghirup air kelapa jelly"
"Pasal adik aku...."
"Naper ngan adik ko...?? aku tengok sihat jer tak sakit pun..."
"Benggong ler ko!!!"
"Betul ler!"
"Ntah ler...aku pun tak pasti betul ke tak ape yang aku rase tentang adik aku tu."
"Hurmm...kalau macam tu ko pastikan dulu."
"Aku tak tahu nak pastikan macam mana" :(
"PULA!...aku rasa ko bukan saja tak pasti tentang apa yang ko fikir pasal adik ko tapi belum ready nak share dengan aku kan?"
"Hahaha...faham pun ko...tak sia-sia aku belanja makan."
"Cehh....tak ikhlas rupanya tapi terima kasih gak sebab aku tak kan biarkan ko makan semua seorang diri" :-)
"Sengal ler ko!!!"


p/s:
*post kali ni kaya dengan unsur-unsur abstrak dan metafora walaupun tak nampak metafora dan beberapa kata kunci yang samar kalau tidak faham saya dengan rendah hati dan diri minta maaf...wakaka...
**aku dapat kesan ada kawan sedang jalan atas bunga!
***suraya aku sahut cabaran untuk "hijrah"...kite tunggu dan lihat hasilnya
****man all the best untuk exam (betul dia orang memang penipu!)
*****k-rul terima kasih untuk buku "arts projects" edisi ke-100 yang susah nak dapat kat Malaysia ni...jangan ko cakap ko beli kt UK sudah!
******kepada 2 orang budak um yang sudah tetapkan tajuk tesis tolong buat draf tesis anda sekarang...good luck and all the best!
*******mieza, aku amat merinduimu...cepat updatekan blog anda
********aku jumpa kong tengah makan dengan fathi tapi buat-buat tak nampak aku

21 comments:

baim_wong said...

huhuhu
mmg abstrak nampak biasa tapi nak tunjuk kata kunci seperti
1. keyakinan diri
2. manusia yang hanya suka padabenda yang cantik
betul tk???

julie said...

u tk der kerja ker baim?
kehkehkeh
1 office pun nk main teka teki dgn i
huhuhu
bulan untuk org bercinta jer

zetty said...

org rase mcm org nie bulan plak...huhuhuhu...

patahati said...

bolehkah gerhana terjadi hantar sesame insan sehati? kenape bulan nak menjauhi bumi saje?

AdiE said...

wah...best r dialog bulan n bumi tu...
ade smbungan x??
wat la smbungan...

NUke_Rude said...

wah wah! hebat bro.
i actually read this one.

:D

<< s| tED| >> said...

siapa pulak bulan tu? aku kompius ni? sila nyatakan nama bulan dengan penuh!!

The Exquisite Instigator said...

huuu... if only the stars are cold and we could go there and land on one oh them...

kak joyah said...

kak joyah in da house
kak joyah suke rntry nie cukup significant!

cousin_ko said...

errmm...
aku rasa kata kunci yang kita cari adalah "sahabat"

bukan fasha_sandha said...

Ader contest cari kata kunci ker kat sini?
i rase Perbezaan bulan dan bintang"

avegalion said...

fuuyoo...
segala2nye ade..
metafora, flora, fauna... hehehe

suka la dialog bumi n bulan tu... hehehe

Sofi said...

hohohoho posting yang best
hiks

arnamee said...

salam.

eheh.
kelako pun ade.
tapi cool jer, sempat ngelamun.
panjang gak duration tu;p

semoga berjaya dlm edisi seterusnya;p

Mr.Homosapiensz said...

penuh flora & fauna~
suker2~
"dari jauh nampk licin, dr dekat berkawah2"

chotz said...

cool dude :)

tengku_fir21 said...

baim_wong-->
huhuhu..tahu ler pandai pun...

julie-->
hehehe...baik u couple dgn baim...wakaka

zetty-->
errmm..kekadang kite juga harus jadi bulan

patahati-->
sebab bulan kecewa dgn bumi...

adie-->
sorry adie tk der sambungan :-p

nuke_rude-->
terima kasih (tak lah hebat maner pun biasa-biasa jer)

<&ltsltedl>>-->
huh!!!
susah giler nk eja name anda!
saper bulan?itulah misteri yg belum terungkai

the exquisite instigator-->
right...

kak joyah-->
penuh signifikasi hoky

cousin_ko-->
btul jgk tu cousin elemen tu pun ader!

bukan fasha_sandha-->
tk der tetiba nyer contest tu muncul
huhuhu...
ermm mmg berbeza

avegalion-->
hahaha..mcm2 ader
wakaka...
terima kasih

sofi-->
best ker..
hahaha
thank you

mr.homosapiensz-->
huhu..."dari jauh nampak licin, dari dekat nampak berkawah2" 9ada double meaning ker)
wakakaka....

chotz-->
huhuhu...
well you know me..uwekss...(perasan)

padelkopak said...

wah, sungguh aneh ya kamu berbual-bual sama bulan yg kesunyian!tapi saya setuju dengan kamu.bulan memang dipuja tetapi untuk sementara jua...

arnamee said...

awak, updte gik er;p
(^_^)

Abir Abhar said...

wah dialog dgn bulan.. sweet...

tengku_fir21 said...

padelkopak-->
yer kesian kan kat bulan

arnamee-->
update...

abir abhar-->
jgn jeles ok...