Friday, October 9, 2009

CeRiTa DaLam PoKeT...xoxo

Salam sejahtera...
Apa khabar kalian semua? Diharap anda semua sihat dan cergas untuk melakukan aktiviti dihujung minggu.
Terima kasih diatas segala respon yang telah diberikan pada entry yang lalu. Ia sedikit sebanyak membantu aku untuk sentiasa bersama keluarga yang memerlukan aku ketika ini.

"dekat tidak semestinya rapat...jauh tidak semestinya renggang"

-tengku fir,bradford-

Tahniah dan Selamat Pengantin Baru.

Pertama sekali, aku ingin mengucapkan tahniah kepada salah seorang kawan baik aku, Mohd Azlan yang kini sudah bergelar seorang suami. Dude you not single and available anymore but always keep hots!. Semasa sekolah dia ini merupakan seorang yang sangat kurang bercakap tapi cukup suka bermain bola itu memang kepakaran dia. Kami berdua memang rapat, semua rahsia dia dalam poket seluar aku saja memandangkan ketika itu pendrive ataupun thumdrive amatlah asing bagi aku dan kawan-kawan. Cakap benda apa yang dia buat di asrama aku tidak tahu, semua aku tahu. Dari A sampai ke Z kalau dia tidak beritahu aku, budak-budak junior dengan rela hati akan cakap dekat aku (bayangkan betapa kuatnya pengaruh aku!). Pernah 1 ketika dia cuba merahsiakan kekasih hati dia dari aku, serius aku memang mengalami sedikit terasa hati bila dia buat macam itu tapi akhirnya aku tahu juga bila dia bercinta dengan seseorang yang aku rasa tidak "pantas" untuk dia apabila kecoh dikalangan kawan-kawan di kampus yang bercerita tentang diri dia yang menjadi orang ketiga dalam perhubungan itu. Bila aku dapat tahu memang aku macam hendak bertanya 1000 soalan, kenapa dia pilih perempuan tersebut? Tapi dia diam dan aku cakap dekat Azlan, i'm happy for you. Ingatkan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari. Hubungan Azlan dengan perempuan itu terputus di tengah jalan, bukanlah aku gembira, tapi bagi aku mesti ada seseorang yang baik untuk dia yang amat baik hati itu.

Dia Masih Comel Sepeti Dulu.
Sekarang ini kita alihkan tumpuan mata kita kepada kawan baik aku di unviersiti. Kami telah melalui saat susah senang bersama. Nana namanya, cantik, bijak, menawan, dan yang paling aku suka sifat Nana yang manja secara semulajadi bukan buat-buat.


Langkah pertama aku di universiti, aku ditemani oleh si cantik manis ini. Universiti itu amatlah asing ketika itu kerana aku tidak kenal sesiapa memandangkan aku lambat mendaftarkan diri di sana. Kami telah jatuh bangun bersama di universiti. Rasa pahit manis hidup sebagai pelajar dengan kawan-kawan sebagai tempat bergantung. Menikmati burger dan hot dog sebagai menu untuk tengahari. 4 tahun membesar bersama Nana di universiti amatlah gembira tidak pernah berselisih faham walaupun sedikit kerana kami sekepala dalam banyak hal. Segar di ingatan lagi, aku lah yang di cari oleh Nana ketika "warga kulit hitam" datang menganggu. Nana, i miss you. Takecare yourself baby. Dengar cerita hati kamu telah berbunga kembali. Aku sangat ingin tahu siapakah orang yang paling bertuah itu?

Tolong...Tolong Jangan Pegang!
Situasi: Bayangkan anda berkunjung ke sebuah gerai yang pasti bukan food court mahupun restoran berbintang ataupun kedai mamak. Ia hanyalah sebuah gerai makan biasa yang diusahakan oleh seorang budak melayu yang sangat naif (baik) mukanya. Dapat anda bayangkan? Aku telah memesan 5 keping roti canai sebagai menu sarapan pagi pada hujung minggu bersama keluarga. Memandangkan gerai itu mempunyai pelanggan yang ramai jadi terpaksalah beratur panjang. Hendak jadi cerita, terdapat seorang wanita berketurunan cina datang dan bertanya "mana roti canai i?". Budak melayu itu pun berkata, "kejap auntie nak siap dah ni." wanita cina itu berkata lagi, "i mahu yang garing-garing". Budak melayu tersebut membalas pendek, "ok...ok." Tanpa rasa bersalah wanita cina itu telah memegang dan memilih roti canai menggunakan tangannya. Dan reaksi aku, sudah tentulah terkejut kerana aku amat cerewet tentang penyediaan makanan. Apakah wanita cina itu tidak tahu erti kebersihan makanan. Kalau dia pergi Tesco di Uk mesti wanita cina tersebut kena marah. Untuk pengetahuan, kalau berkunjung ke Tesco Uk jika kita sentuh makanan menggunakan tangan (tanpa sebarang pengepit mahupun sarung tangan plastik), makanan tersebut akan terus dibuang ke bakul sampah dan tidak layak dimakan oleh manusia kerana diandaikan telah tercemar. Jadi kesimpulanya, aku telah tunggu hampir 1 jam lebih untuk mendapatkan roti canai yang baru.


Lelaki Ini.
"Lelaki ini yang selalu mencintamu...Selalu, tanpa ragu

Lelaki ini yang selalu memuja...Hanya dirimu"


Siapakah lelaki ini? Adakah dia super duper hot seperti Abir? Berwajah fotogenik seperti Aizul? Handsome seperti Nizam? Ohhh...tidak rasanya. aku tengok dia biasa-biasa sahaja. Tapi apa yang kawan-kawan dia cakap dia seorang yang amat baik hati dan membuatkan orang lain selesa bila berkawan dengan dia, mereka juga mendakwa dia seorang pendengar yang baik, benarkah itu? Tapi ini yang penting bila ex-dia berkata;

"selepas kita putus, tolong jangan sms i lagi sebab ia akan buat i rasa bersalah pada you sebab minta putus, kita dah tak boleh berkawan sebab you terlalu baik dan setia."

Adakah sesiapa yang mengenali lelaki ini benarkah apa yang didakwa mereka itu, atau ia hanya rekaan semata-mata. xoxo..


p/s; nota penting:
*salahkah kita bergosip? tidak asalkan gosip berdasarkan fakta dan bukannya fiktif.
**kenapa asyik sebut uk ni!!!
***aku taip entry ini selama 3 hari yang lalu, aku hanya curi-curi masa sahaja sebab sibuk uruskan hal keluarga.
****man nak ge qatar nextweek.
*****kita boleh jumpa di twitter. akaun di Faebook telah ditutup.



Terima kasih sudi membaca
Semoga jumpa lagi
Jaga diri anda
Adiosa

52 comments:

♥z@z@♥ said...

nape x masukkan skali pic kawen gua dlm entry lu..nk femes gak..eceh..larikssss

n@m@n said...

kenapa 'muka buku' ditutup??

hoho

avegalion said...

ku Fir...

lain kali sound jer kat nyonya tu...
kembang tekak kalau tgok org buat camtu...

syaf said...

tudia...
4 in 1...aku x mampu der...
panjang gilo sampai berbuih mulut aku membace nyer..yg ponting yg member kau kawin 2 aku ade sowang cam 2 gak...sejibik..

perkasan said...

kwan kau dah kawin...bila kau nak kawin...kah3x

tengku_fir21 said...

z@Z@-->
huhu boleh ker...
nanti sent kat email "edit-edit'bagi cun nanti gue post...
hahaha

tengku_fir21 said...

n@m@n-->
hahaha bukahkah cikgu ada buat 1 entry khas mengenai "muka buku"...
hohoho...
sudah tahu bertanya pula..sudah gatal tidak mahu garu kepala..

tengku_fir21 said...

avegalion-->
hahaha
tidak mahu ler menimbulkan kekecohan di pagi minggu yg syahdu...haahha

tengku_fir21 said...

syaf-->
haha
sama ker ker org nyer sama ini 1 keajaiban...
haha mulut berbuih baca tk per jgn mulut berbuih kena sawan
hahaha

tengku_fir21 said...

perkasan-->
aku tunggu ko kawen dulu...
hahaha...

Raihan said...

ceh, selambe je nyonya tu... apa la.. tak respect org lain langsung....

payedd said...

hehe
roti canai tu, kalau nak sedap..beli yg sejuk beku
wat garing mana pun
g puas hati
hahaha

~~~...MenCari PeLAngi...~~~ said...

huhu~~sgt cntik plihan hati Lan...
sgt pdn dn mnawan~~at least bkn d klgn rkn2 hihi~~
em..unexpcted post~~ur nana~~sgt impressve anda kpd dia~~hu~~
tp pndpt aku~~stiap org pnya pnilaian trsndiri~~apa yg aku dh lalui ngan dia slama 3 taun adlh sgt brbza ngan statement ang~~huhu..

anyway best of luck utk anda~~!!

sI tEDI said...

ceh!!! kawan ko dah tawen.. ko bile lagi.. cik nana tu kan ada.. single ke dia.. ekekekeke

NUke_Rude said...

ko nak sgt g uk kan? kan? kan?
tu yg asyik sebut uk je.

;)

una210 said...

hahha,,
shabas bete,ni la entry setelah sekian lama y x dek pasal kekasih gelapmu,,bhahaha,,
dan ni la entry y buat ak rasa cam nk hantuk kepala kat dinding sebab tergoda sgt ngan roti canai tuh,,cheesssyy,,
terasa nak makan roti planta la,,huxx,,T_T

tengku_fir21 said...

raihan-->
hahaha nyonya itu memang selamba badak betul

tengku_fir21 said...

payedd-->
yer kerr...huhu belum pernah cuba lage yg sejuk beku tu..

tengku_fir21 said...

mencari pelangi-->
pilihan hati lan memang cantik dan memang diluar dugaan aku dia juga sangat baik.

hahaha mana ader impressve sgt pun...suam-suam stage jer...huhuhu

tengku_fir21 said...

si tedi-->
hahaha
cik nana dah ada pilihan hati lain...
ko solo lage tk...??
hahaha

tengku_fir21 said...

nuke_rude-->
itu lar nk sgt pergi nie...
hahaha tapi tk blh pergi lagi nie!!!

tengku_fir21 said...

una210-->
hahaha...jgn hentuk kepala ke dinding sayangi lah dinding yang tak bersalah itu.
roti planta amat sedap boleh lah jadi menu sarapan pagi esok.

zetty said...

entry y pnjang...hehehe..
tahniah kat azlan..selamat pngntin baru...
bile dpt mkn nasi minyak awk plak???...
dah x sabo nie...

tengku_fir21 said...

hahaha...coming soon tapi tak confirm lagi
hahaha...mkn nasi minyak rumah awk dulu agak nya..

zoncapriku said...

-moga perkahwinan itu kekal selamanyaaaa...

-aiyaaa itu pompuan cina talak leti bahasa ka...

Mohd said...

Cerita pertama:Selamat pengantin kepada kawan baikmu (: .
Cerita kedua:Hargailah kawan yang comel itu hihihi (: .
Cerita ketiga:Roti sejuk beku sedap (: .
Cerita keempat:Pelik betul kalau kita putus sebab orang itu baik.Sudahlah yang baik susah hendak dicari sekarang ini (: .

Sofi said...

Ku Fir:

selamat pagi.. sorry dah jarang masuk sini sebab line slow sangat...

i'm totally agree ngan komen encik Mohd

AdiE said...

kali nie xde nota penting utk ur kekasih gelap ke??
huhuhu

e. indah said...

hye....aku suka cerita-cerita kamu...

untuk cerita terakhir, aku pastinya tak kenal lelaki setia itu..pasti kamu lebih kenal padanya...: )
tapi aku nak sampaikan, semoga dia hadapi segala dengan senyuman...
world seem not fair for good people, but, its worth to be good after all...

e. indah said...

izin ya , follow ...

salam.

tengku_fir21 said...

zoncapriku-->
Amin...
haahha
mungkin dia kuarang "alert"

tengku_fir21 said...

mohd-->
terima kasih..
yang ke-4 "no comment"
manusia berbagai rupa dan sifat dan perangai

tengku_fir21 said...

sofi-->
selamat pagi
tk per sofi cool jer...
ader mase masuk ler..
thank q sebab singgah

tengku_fir21 said...

adie--.
tak der tapi saya pasti dia tahu bahwa dia selalu di hati.
pergghh jiwang siottt........

tengku_fir21 said...

e.indah-->
thank q, pasti dia dapat pesanan kamu itu

tengku_fir21 said...

e.indah-->
boleh sial follow

W'salam

arnamee said...

Salam fir.

1)Selamat epgantin baru buat kawn kmu,nanti waktu kamu juga akan ade org wish begini, mungkin lebih ramai, dengan izinNYA:)

2)Nana itu baik ya, jika dia solo dan terbuka hati untuk kamu, kamu mahu? eh, dia bukan keksh gelap kamu yg kamu bicarakan selalu ya?:)

3)asalkan dapat makan roti itu, kan?;p

4)lelaki baik utk yang baik, sama ada seseorg dapat yg terus baik, atau dalam proses nak jadi baik.

wallahua'alam.
jumpe anem juga di twitter.
eheks.

*ramai peminat;p

aZizoLlaoshii said...

encik fir..haritu..setelah buang spybot,aku restart trus die xmau idup laptop nih..sabau seh..aku trus format..la ni br bleh on..huhuhu

tengku_fir21 said...

arnamee-->
W'salam
1.Amin.
2.Bukan dia kekasih gelap saya.
3.Betul-betul
4.Betul tapi klu dapat yg dlm proses nak baik memang mencabar

*dah jumper di twitter

tengku_fir21 said...

azizollaoshii--.
hahaha..yer kerr sorry...
hahaha ;p

cHeRyNa PiReS said...

mungkin juga nyonya tuh tak percaya mamat itu akan buat roti canai yang garing (abeh tuh sapa suruh beli ngan mamat tuh kan?)

sapa mamat itu ye? bolehkah berkenalan:P

adykiddo said...

iyeksss!
sory to say but memng geli kalau imagine pegang pakai tangan tu.
hmmmm faham faham la kawan.
why? yesh sebab fikir la. dorang basuh pakai tisu je kan.
basuh ape?
NOTHING! haha

nizam baharin said...

erkk nama aku naik lagi ni fir? hehehehe..aku hensem ke weh? adoi kembang dah ni..ahhahah ;p

tengku_fir21 said...

cheryna pires-->
hahaha..
blh berkenalan dgn mamat tu..??
sudah tentu blh...

tengku_fir21 said...

adykiddo-->
hahaha
NOTHING KAN...tapi sebenar nyer "something"
haahhaa

tengku_fir21 said...

nizam baharain-->
huh...
aku pinjam jer statement tue!!!
sebab kau selalu puji kau "hansem"
hahahaha

[S]itie [B]Um [B]Um said...

kebersihan ni gile mmg penting!! tambah2 agi bab makanan. sbb kite telan.

tengku_fir21 said...

sitie bum bum-->
huuh..
betul2..

AMIREZKA said...

hye.. lama x menyinggah ur blog.. hehehe.. have nice day.. bro..

tengku_fir21 said...

amirezka-->
haha..betul tue...
kamu juga lama tk update blog...

niEna hailani said...

hiii...
lama x singgah..
kamu sihat??

tengku_fir21 said...

niena hailani-->
hii...
syukur masih sihat cuma agak sibuk...
kamu sihat..??