Tuesday, May 18, 2010

impian [part 1]

Impian. Semua orang mempunyai impian. Namun bagaimana cara kita mendekati impian itu adalah sesuatu perkara yang berbeza.

Apakah impian kalian dalam 10 tahun akan datang? Dalam hidup aku, hanya 4 impian yang ingin aku capai dalam hidup tapi kebarangkalian untuk menjadikan ia suatu realiti amatlah kecil. Lebih kecil dari peratusan pengundi yang keluar mengundi pilihanraya Sibu pada ahad lepas.

Memandangkan aku begitu gemar kepada dunia perniagaan walaupun aku tidak cukup modal untuk memulakan sebuah perniagaan (Tuhan kurniakan aku pemikiran perniagaan). Aku ingin memiliki sebuah "konsep kafe" yang memiliki ciri-ciri sebuah kafe sebenar seperti kafe-kafe yang ada di Perancis. Kebanyakkan kafe-kafe yang dibuka di Malaysia, bukanlah kafe dalam erti kata yang sebenar seperti yang ada di sekitar Paris. Oleh itu, aku ingin sekali membuka sebuah kafe seperti di Paris.

Aku tidaklah bermimpi untuk memiliki rangkaian kafe seluruh Malaysia seperti Linda Onn. Cukuplah mempunyai 1. Bukan kerana berpuas hati dengan apa yang dimiliki tetapi aku sukakan elemen "eksklusif". Jadi, secara asasnya aku memang tidak akan memberi taraf franchise kepada orang lain. Ini kerana peraturan hak cipta dan intelek masih belum cukup mantap dan kesedaran masyarakat Malaysia mengenai isu ini amatlah rendah pada nilaian aku. 

Cubalah kita lihat persaingan di lapangan perniagaan yang berakar-umbikan sistem franchise dikalangan bumiputera. Maaf dikhabarkan, "indah rupa dari khabar". Mereka mempunyai Standard Operation Procedure (SOP) tapi, gagal untuk memastikan setiap franchisee mereka mengikuti segala peraturan dari segala sudut (termasuklah penyediaan perkhidmatan dan pengurusan). Kalau anda tidak percaya berkunjung ke Pizza Hut dan cuba  bandingkan 2 outlet  Pizza Hut yang beroperasi dalam kawasan radius yang berlainan (tengok sup  dan bandingkan tahap kelikatan dan rasa sup). Walaupun Pizza Hut hanya dimiliki oleh master franchisor tetapi ia amat ketara kelemahan namun kekurangan itu ditutup dengan menu yang yang senantiasa  mengalami evolusi. Kalau tidak percaya tanya Razi perbezaan Pizza Hut di Perlis dengan di Kuala Lumpur.

 p/s;nota kakitangan:
*jangan takut untuk bermimpi,tanpa keberanian mimpi tak akan jadi kenyataan
**ini salah 1 dari 4 impian aku
***teringin nak makan kuih buah melaka T_T
****sabar menunggu mimpi jadi kenyataan









22 comments:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

haha.. memang betul pun, macam cousin i pernah cakap, makan pizza kat terengganu sangat tidak menyelerakan since pizza leper macam lempeng.. tapi bukan semua pizza kat terengganu camtu kot...

una210 said...

knp kna tanya razi?
sapa razi?

aZizoL said...

sup die berbeza sebab manager kedekut, die buat xikot spesifikasi..kalo ikot dalam spec chart nnt stok cepat abes die kate...org2 yg bawah ni ikot je kate manager..kalo time ade CER, barulah time tu kelam kabot tahap biawak..ahahaha

i'm shin... i'm inesen said...

shin suka makan pizza.. tp tiap kali masuk kedai pizza.. sentap giler ngan kelembapan penyediaan makanan dia.. huhu pastu mmg x semuanya sesedap mcm pi kedai pizza yg lain.. ntah la ek..

semoga impian kamu jadi kenyataan ek

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

sama jer aku rse.hahaha.cuma KFC kureng skit

Si Aizuddin said...

Betul. Piza kat dungun supnya rasa minyak petrol.

░♥si lampu neon♥░ said...

same la plak impina ko dgn aku ni..aku nak gak bukak kafe gaya tersendiri..neon cafe .. penuh dgn lampuneon..danmacam2 kemudahan ;)

hans said...

kejayaan bermula daripada angan2
ingat tu

p/s : Monalisa Ada Kembar? Ingin Tahu Siapa Kembar Monalisa? Layari Blog www.hanspunyablog.blogspot.com utk mengetahui jawapannya

ayien.. said...

saya pon ada impian
tak penah henti2 mengajar impian
..
tapi kalau nak ade cafe
nak konsep english
suke rotiiiiiiiiiiii
:)
ngeeeeee

AkU said...

aku suke..aku suke..tok wan memang best..

diaorang de SOP..but..implementation tuh..hampeh..tu yg slack..

Afzainizam said...

aku ingin jadi burung
terbang bebas di awan
tapi sayapku cedera ditusuk duri
lantas aku hanya boleh memandang ke awan
sdg hatiku melonjak ingin terbang ke sana lagi.....

aku ingin jadi ikan
meneroka indahnya lautan dalam
tapi aku cedera dipukul gelombang
lantas aku hanya memandang ke laut
sdg hatiku melonjak ingin ke sana lagi....

lalu...
aku jadi kembara
di satu sudut alam

” Assalamualaikum salam sejahtera,
Pemanis kata pembuka bicara;
Dari Blog kami bercerita,
Untuk tatapan sahabat semua”
~~~@@@~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

tengku_fir21 said...

to: oshinz de senorita
hahaha...betulkan kualiti tak standard

tengku_fir21 said...

to: una 210
sebab razi prof serba tahu..hahaha

tengku_fir21 said...

to: azizol
yer ker gjoul...salahkan manager lah..

tengku_fir21 said...

to: i'm shin..i'm inesen
itu lar..service pizza kekadang slow jer..macam ada tarikan daya yang lemah

*thank q shin

tengku_fir21 said...

to;mohd fakhrurazi jamaludin
isshh ko nie tgk perabot dekat pizza hut perlis pun tahu ada beza..lalala

tengku_fir21 said...

to: si aizuddin
minyak petrol..huh..blh ler jadi mutan lepas ni

tengku_fir21 said...

to: si lampu neon
wahh..nk bukak neon kafe..idea menarik..lalala
semoga berjaya..


*mari bersama merancang ke arah dunia keusahawanan

tengku_fir21 said...

to: ayien
wahh..mahu buka kafe konsep english menarik tu kl belum ader..

tengku_fir21 said...

to: aku
hahaha..aper ya ko suke..

kemana ko hilang...?

tengku_fir21 said...

to: afzainizam
betul..indah pembuka bicara tuan..nak balas tk pandai..hak3

k.A said...

pizza hut. tak suka dengan service lempab mereka. malaysia ke indonesia ke sama je. but at least kat sini perkerja dia lagi mesra dan sangat suka senyum :)