Saturday, June 13, 2009

Kenapa dengan KAU...?

Tarikh : 12 June (Jumaat)
Tempat : Old Town White Coffee

Aku jumpa K-rul setelah lama tidak bersua dengan aku. Lagi pun k-rul baru balik dari Pattaya kerana baru selesai assignment untuk 1 production. Setelah menunggu k-rul selama 5 minit, dia muncul sambil perkataan "i'm sorry"meluncur dari mulut dia.

k-rul : ko aper khabar?

aku : syukur. sihat.

k-rul : bagus lar ko sihat. ape cerita sekarang ni?

aku : tak buat apa-apa pun. dulu kerja kemudian berhenti.

k-rul : dah agak dah!

aku : apa...?

k-rul : ko ni...nak jadi apa hah? dulu masa study ko tak macam ni! aku tengok ko macam orang hilang arah, tak tahu nak buat apa...come on, wake up!

aku : sama je aku rase! nothing changes...

k-rul : hey...you listen! KENAPA dengan ko? where your passion? look apa yang tak kena dengan ko?

aku : weih, aku tak faham lar...apa ko merepek nie? kena selsema babi ker?

k-rul : ok..ok...ko tak faham atau buat-buat tak faham?

aku : tak faham sepatah haram pun!

k-rul : i'm sorry. aku bimbang tengok ko macam ni. tak kerja, no passion, ko macam bukan diri ko.

aku : aku ok lar. don't worry! i'm fine.

k-rul : nampaknya, ko memang dan betul-betul tak faham. macam mana lah orang yang bijak berbicara pasal kehidupan tetapi tak tahu yang hidup dia sendiri dah tak ada arah tujuan.

aku : apa ko cakap ni?

k-rul : ko dengar sini. JUST dengar! tak perlu bertanya. ko cuma perlu dengar dan berfikir. BOLEH?

aku : OK!

k-rul : ko orang yang aku kenal semasa di universiti dulu merupakan seorang yang penuh dengan keghairahan untuk hidup dan berusaha untuk dapat apa yang ko nak. ko merupakan manusia tidak pernah patah semangat, putus asa, dan optimis serta relevan dengan keadaan kerana ko seorang yang multitasking, multitalented, ko ada connection, ko ada pengaruh tapi sekarang kemana menghilang semua itu. come on , wake up! dulu ko memberi inspirasi kepada anak-anak yatim, ko memberi motivasi kepada mereka yang tidak berharta untuk sambung belajar sehingga mereka masuk universiti. cuba ko ingat khairul nizam yang bercita-cita menjadi seorang arkitek, dia dah masuk universiti sebab ko telah jadi sumber inpirasi dia tanpa ko sedar. ko tengok aidil anak kepada seorang pelacur yang bersekolah di sekolah asrama penuh, sebab apa dia masuk sekolah tu? sebab ko beri dia keyakinan bahawa semua orang boleh berjaya, semua orang mempunyai peluang, semua orang berhak untuk bermimpi indah setiap malam.
TAPI, ko macam mana sekarang ni? kejayaan apa ko nak kongsi dengan mereka yang telah menjadikan keyakinan dan pemikiran serta pemahaman ko mengenai kehidupan untuk terus mereka berharap dan berpaut tangan pada ko ketika mereka susah, sedih jika ko masih macam ni! lemah, kecewa dan menanti keajaiban berlaku. look, semasa di campus ko pernah jatuh, ko pernah di khianati tapi ko mampu bangun dan jadi somebody di universiti sehingga orang yang ko anggap kawan menjadi lawan akhirnya kerana dia tidak dapat mencapai apa yang ko capai dan sekarang kalau dia tengok ko dia akan tertawakan ko! ko nak ke musuh ko gelak kan ko?

aku: terdiam , memikirkan adakah aku dah tidak seperti dulu yang sentiasa fokus.

k-rul : ok, aku minta maaf kalau bahasa aku kasar tapi aku nak ko kembali menjadi seseorang yang sanggup buat apa sahaja untuk berjaya, sanggup belajar dari bawah kalau di universiti ko boleh buat kenapa sekarang ko tak mampu buat. ko pernah kena halau dengan encik manaf, dia pernah reject assignment ko 3x berturut-turut, mana ada student dia yang pernah kena macam tue! dr oemar pernah suruh ko buat assignment yang sama sebanyak 2x dengan alasan ko belum submit assignment tu padahal dia telah hilangkan assignment ko! ko pernah kena marah dengan encik fadhil sebab presentation yang teruk! TAPI ko mampu harungi semua tu seorang diri dan ko dapat results yang baik. ko fikir lar sendiri apa yang patut ko buat tentang masa depan ko.

aku : thanks ya! aku tak tahu yang aku dah tak macam dulu.

k-rul : ko ada zaff yang kerja dekat khazanah nasional mungkin dia boleh bantu ko untuk program "green". ko ada kamal yang sekarang dengan bangga guna research yang bertajuk "tahap kepuasan perhidmatan telco di kalangan pelajar" sedangkan research tu dibuat dalam group tapi dia cakap kat majikan, dia buat sorang ko tengok sekarang dia kerja kat mana! ko ada mie yang kerja kat public bank, ko ader ika yang kerja kat bank islam, ko ader mimi yang kerja kat publication company, ko ada ramai lagi kawan kat luar sana yang berjaya! ko pun tahu kejayaan tak datang dengan mudah tapi ko kena fikir tentang mereka yang telah ko beri harapan, mereka jadikan ko sebagai tempat untuk mereka berpaut dan bersandar.

aku : yerr..aku ingat.

k-rul : ko pernah baca"the road not taken"?

aku : pernah. masa sekolah. sekarang ni ia menjadi prinsip hidup man dan mieza untuk tempuhi hari-hari mendatang.

k-rul : sama ada ko pilih jalan yang semak atau bersih itu tidak penting kerana kita tidak tahu apa yang akan menunggu kita di penghujung jalan itu. ini bukan aku cakap tapi ko sendiri cakap dulu kat aku! dan sekarang aku nak nak bagi ko tengok benda ni dulu ko pernah bagi aku lagu ni, masa results aku jatuh teruk sampai ptptn aku kena tahan 1 semester. walaupun aku tak sebagus ko tapi ko masih boleh harapkan aku.




aku : terima kasih k-rul.

k-rul : tak perlu...kebaikkan aku tak dapat atasi kebaikkan yang telah ko lakukan kepada aku.


p/s: ini adalah pendapat k-rul kepada aku pada tempoh hari tapi telah ditulis semula oleh aku.

16 comments:

cousin_ko said...

huhuh...
kali nie aku plak 1st!
wake up dude!!!!

sYukCurZ said...

huh! wake up bro! apa da jadi ni?? mana pergi nye Fir yang tak pernah putus asa tu? wake up n change ur life back!

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

kadang-kadang kita tak sedar yang kita tak seperti kita yang dulu

tapi

kawan yang baik akan cuba menyedarkan kawan yang satu lagi....

apa2 pun wake up bro...

iyllienaz said...

bro..come on la..camne nk jadi idola adek2mu ni??

YUSRIE MOHD YAMIN said...

wake up dude!!!!!!!!

baim_wong said...

huhuh...bangun dude!
pejam matamu untuk berfikir

kak joyah said...

kak joyah in da house...
bangun lah teruskan berlari mengejar bintang

bukan fasha_sandha said...

come on sayang!wake up...
penggunaan "sayang" sbg perangsang jer

The Exquisite Instigator said...
This comment has been removed by the author.
The Exquisite Instigator said...

it's good to have someone by ur side who supports you all the time. and ure lucky to have them...

if uve d time, look at my latest post,
http://elegancewithin.blogspot.com/2009/06/watch-it.html
bt at the same time, based on pe ur frenz ckp kat cni, i dn think u have to cz u knew it :)

miezi said...

a friend in need is a friend indeed.

good job, mate :)

julie said...

come on dude...terus berlari...
lagu btul penuh inspirasi

k-rul said...

are u ok?
plz answer my call or reply my sms!!!

puteri salju said...

come on wake up...

tengku_fir21 said...

cousin_ko-->
dah bangun nie!!!

syukcruz-->
dia dah kembali

gadis kampung separa bandar-->
dah pulih nie...

illyniaz-->
masih ada peluang untuk aku jadi idoal mereka kembali...?

yusrie-->
ya! aku bangun sekarang

baim_wong-->
ok pejam mata untuk berfikir!

kak joyah-->
akan terus berlari mengejar bintang

bukan fasha_sandha-->
sayang dah bangun nie...hehehe

the exquisite instigator-->
i'm so lucky...how about you..??

miezi-->
thank q

julie-->
mmg lagu penuh inspirasi..jom karaoke!!!

k-rul-->
ok!ok!

puteri salju-->
i'm back

to eyeryone-->
thank you so much and so strong!!!

~~~...MenCari PeLAngi...~~~ said...

hahaha..nothing to say...!
just nk glak ja..