Friday, January 1, 2010

CeRiTa SATU : Episod 4 [sejarah dan tahun baru]

Salam bertemu kembali...
Diharap anda semua sihat sejahtera. Terima kasih diatas segala respon pada entry lepas yang telah dicatat di ruangan komentar serta melalui peti email dan facebook aku.

Sepanjang minggu lalu sehingga ke hari ini aku telah baca beberapa entry yang temanya ialah "imbasan sepanjang tahun 2009" dan "wishlists" untuk tahun baru". Aku tidak mahu mengulas entry mereka mahupun menulis post istimewa mengenai perjalanan hidup aku sepanjang tahun lalu kerana aku bukanlah siapa-siapa, aku juga tidak memberi impak yang besar kepada kehidupan seharian orang lain.

Namun, apa yang pasti bagi aku, tahun lalu adalah sejarah samada ia gembira, sedih, pedih, atau apapun rasanya ia telah menjadi satu lipatan sejarah yang mungkin akan kita lupakan. Tapi, ia mungkin berulang kembali di "prop" yang berbeza dengan para "pelakon" yang lebih berkesan lakonannya barangkali.

"history repeats itself because no one was listening the first time"
-winston churhill-

Oleh itu, kita perlu belajar dari sejarah. Dan aku, telah belajar sesuatu yang begitu bererti sehingga aku menjadi begitu...

Aku juga ingin mengucapkan sejuta kalungan tahniah kepada Apek yang telah bergelar seorang suami dan menantu kepada seorang selebriti popular (pelakon, penyanyi, pengacara dan penyampai radio) tanah air. Majlis istimewa bagi meraikan pasangan pengantin ini telah diladakan di De' Palma Hotel. Tapi dimanakah kenalan rapat kamu Encik Apek? Tidak kelihatan seorang pun dimajlis akad nikah dan resepsi kamu.

ehsan : gossip Planets
wartawan lokasi : 0o7

You don't want to share it, but someone else want to share this story with us.
Only you knows, why their not around
I'm feel so sorry for you.
Apek, you has be a history for us.
xoxo
...


Antara sedar mahupun separa sedar kita telah melangkah ke tahun baru. Kita telah berada di tahun 2010. Suka atau tidak, kita harus melaluinya juga.

Bagi aku, tahun baru merupakan satu titik permulaan yang baru bagi setiap insan. Dan sepanjang hidup aku, matlamat aku sama sahaja cuma resolusi untuk mencapai objektif itu sahaja berlainan. Bagi anda yang mempunyai azam baharu. Tahniah, aku ucapkan serta berusahalah untuk merealisasikan impian anda, teruskan Berlari Mengejar Bintang.

p/s; nota penting:
*aku akan cuba selesaikan semua perkara di awal tahun baru
**bersedialah menghadapi perubahan, kerana semua perkara akan berubah
***izinkan aku bergembira sebelum aku mati
****selamat tahun baru aku ucapkan kepada anda semua
*****takecare yourself
******always alert with my status at my facebook and twitter

"tahun baru bukan mengenai kelmarin, semalam, hari ini mahupun esok tetapi masa depan"
-tengku fir, bradford-


xoxo

45 comments:

ai@reel said...

selamat menyambut tahun baru 2010 moga impian dan azam anda akan tercapai

n@m@n said...

''kena terbang baru boleh kejar bintang''
chekgu naman 010110

aZizoL said...

xoxo

sI tEDI said...

selaamt tahun baru fir...

semoga kehidupan akan berjalan lancar

Bintang Hati said...

selamat tahun baru..
semoga jendela 2010
mberikan seribi mkna..

AdiE said...

(^_^)

hepy new year tengku_fir21..
semoga thn 2010 membawa arti utk anda..

~daniel_adie 010110~

iyllienaz said...

fir..selamat thn baru..hari2 yg lepas tu beri pengalaman pada kita utk tempuhi hari2 yg mendatang..

e. indah said...

apek dlm pic tue sepa? ur fren? nice da bride ...suka tgk selendang dia buat camtue ...

GhOsToNe said...

sejarah adlh tok djdikn teladan..

selmat tahun baru!

tengku_fir21 said...

to: ai@reel
selamat tahun baru 2010 juga untuk anda.
semoga tahun ini akan membawa lebih kebahagian kepada kita

tengku_fir21 said...

to: n@m@n
oleh itu saya perlukan sayap
bolehkan cikgu rekakan sepasang sayap untuk saya terbang

tengku_fir21 said...

to: azizol
xoxo
saper tahu nasib kita nanti

tengku_fir21 said...

to: si tedi
selamat tahun baru jugak untuk anda
saya jugak harapkan yang terbaik untuk anda di tahun ini

tengku_fir21 said...

to: bintang hati
terima kasih
selamat tahun baru juga untuk anda
semoga tahun ini menjadikan hidup kita lebih bererti

tengku_fir21 said...

to: adie
selamat tahun baru...
diharap kite semua mendapat hadiah baru di tahun baru

tengku_fir21 said...

to: iyllienaz
selamat tahun baru untuk anda juga
yup..semoga yang lepas dpat menjadi "ingatan"untuk diri sendiri dan orang lain

tengku_fir21 said...

to: e.indah
yup..my friends.
cantikkan pengantin tue.tgk ler siapa pereka fashion dia

tengku_fir21 said...

to: ghostone
selamat tahun baru
itu lah sejarah untuk dijadikan teladan kekadang kita sengaja untuk lupakan sejarah

Tunjuk Bintang said...

tahun baru sama jer dengan tahun2 sblmnya bagi aq, cuma cerita berbeza, xder apa yang aq nak banggakan kerana segala rasa pasti ada sepanjang tahun. kita x boleh lari.. nak berlari mengejar bintang pon x larat. aq hanya mampu sekadar tunjuk bintang sahaja...

tengku_fir21 said...

to: tunjuk bintang
errmmm...memang sama sajer tapi jika kita teliti pasti ada sedikit perbezaan wlpun nisbahnya adalah amat kecil
klu tk mampu berlari mengejar bintang tidak mengapa tapi masih mampu untuk tunjuk bintang
be positive

cik EPAL said...

harap dapat berubah ke lebih baik..hehe :)

Adam said...

selamat tahun baru hari ke 3...lambat wish...kekeke

syaf said...

apo2 pown slamat taun baru
aku pon tgok gak n3 budak2 ni sume nyer pasal 2009, azam baru lah bagai, tapi aku x berminat nk tulis n3 pasal itew....

merahitujambu said...

selamat tahun baru..semoga tahun baru ini menjadikan kite lebih baik dari tahun sebelomnya

i'm shin... i'm inesen said...

siri jelajah 2010.. so singgah jap

tengku_fir21 said...

to: cik epal
hahaha..
harapnya tapi tak tahu ler nanti rancang nak jadi baik ada banyak halangan pula...
wakaka

tengku_fir21 said...

to: adam
selamat tahun baru
lambat asal selamat

tengku_fir21 said...

to: syaf
selamat tahun baru
huhu, sama lar kita...tapi aku sebenarnya agak "ralat" ketika ini

tengku_fir21 said...

to: merahitujambu
selamat tahun baru
hendaknya begitulah

tengku_fir21 said...

to: i'm shin...i'm inesen
huhuhu
terima kasih
amat terharu

aZizoL said...

xoxo

tengku_fir21 said...

to: azizol
apa yang "xoxo"..?
hahaha
...hujan pun menangis...

shafarshahril said...

lupe nk wish

happy new year!

tengku_fir21 said...

to: shafarshahril
tak per...
happy new year..

rAy jR...@...Aliff said...

sejarah mungkin berulanggg....bila engkau ku maafkan..oh kekasihhh..choioiiii..tomok2...hahaha

tengku_fir21 said...

to: ray Jr @ aliff
*** hahaha
minat tomok ker..?
adehh...


*sejarah mungkin berulang tapi aku nak ulang dgn orang lain plk. blh?

hans said...

hahahaha
bagus2
banyak info ko tulis dalam nih

tengku_fir21 said...

to: hans
hahaha...
banyak ker?
untuk kita kongsi bersama

rAy jR...@...Aliff said...

oitttt..cissss.tomok2 aku xmen okkk...hahaha...uwekkk..hahahaha

tengku_fir21 said...

to: ray Jr @ aliff
hahaha
mulut benci hati tettt....
wakaka

Naz said...

selamat thun baru bro... :)

rAy jR...@...Aliff said...

wei encik tengku..sila update cpat2...hahaha

tengku_fir21 said...

to: naz
selamat tahun baru juga untuk anda

tengku_fir21 said...

to: ray Jr @ aliff
yer boss..nak update ler nie...
sabar lerr...
pos ge haiti baru tahu

apexhuhu said...

er..camne bleh terlepas gamba nikah tu?actually bukan xnak heboh majlis tu, ni untuk menghormati permintaan belah istri aku untuk wat majlis tertutup..tp alhamdulillah, kawan2 baik aku dari zaman sekolah still datang..ADIF,ADAM,NAZIM and 2-3 orang budak2 SMJ yang aku kenal dari sekolah. selebihnya kawan2 time aku blaja and officemate aku. nak hurai panjang2 pon majlis semue dh selesai. hehehe, juz hope hangpa doakan kebahagian rumah tangga aku. hehee..sorry...